Η περίοδος των γιορτών έχει φτάσει και όλα τα σπίτια είναι στολισμένα με δέντρα, καραβάκια, κεριά, μπάλες και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Και όχι μόνο… κάπου στον μπουφέ της τραπεζαρίας στολίζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και άλλα τέτοια νόστιμα.

Ας δούμε λοιπόν την θρεπτική αξία των γλυκών των Χριστουγέννων και τι τροποποιήσεις μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενισχύσουμε τα οφέλη και να μειώσουμε τα επιβλαβή.

Μελομακάρονα

Αποτελεί ποιοτικότερη επιλογή από άποψη συστατικών και χαμηλότερη σε θερμίδες από τον κουραμπιέ. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε και μονοακόρεστων. Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω3 και ω6 λιπαρά. Τέλος, τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους, όπως είναι η κανέλα ή το γαρύφαλλο έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία καθώς περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή του από τον οργανισμό .

1 μέτριο μελομακάρονο (35γρ) περιέχει 190 Kcal και 8γρ λιπαρών

 

Κουραμπιέδες

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο θεωρούνται από τα πιο επιβαρυμένα γλυκίσματα των εορτών. Έχουν αρκετή ζάχαρη η οποία δίνει κενές θερμίδες στον οργανισμό και οδηγούν στην αύξηση βάρους. Περιέχουν όμως και αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D , φυλλικού οξέος και Β12.

1 μέτριο κομμάτι κουραμπιέ ( 40γρ. ) περιέχει 240 kcal και 9,2γρ λιπαρών κυρίως κορεσμένων

Δίπλες

Αν και πρόκειται για τηγανιτό γλύκισμα περιέχει λιγότερα λιπαρά από άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Καλό θα ήταν κατά το τηγάνισμα τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες και σε χαμηλή θερμοκρασία. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε.

1 μέτρια δίπλα (45γρ) περιέχει 170 kcal και 4,5γρ. λιπαρών

Βασιλόπιτα

Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει, διαφοροποιούνται και οι θερμίδες. Είναι γλύκισμα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία κάτι το οποίο σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά περιέχει ασπράδια και γάλα τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας . Αν προστεθεί πορτοκάλι στην βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση.

1 μέτριο κομμάτι 100γρ περιέχει περίπου 300-350 kcal & αρκετά γρ. λιπαρών

Τσουρέκι

Αποτελεί ένα θρεπτικό και υγιεινό γλυκό των Χριστουγέννων. Περιέχει αλεύρι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης παρασκευάζεται με αυγά που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μαργαρίνη που είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και βιταμίνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, το μαχλέπι που προστίθεται στο τσουρέκι του δίνει μια ιδιαίτερη μυρωδιά λόγω της κουμαρίνης και κάποιων άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, και διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η βανίλια που μπορεί να προστεθεί, συμβάλλει στην ανακούφιση στοματικών διαταραχών και στην τόνωση του νευρικού συστήματος. Τέλος, κάποιες συνταγές το θέλουν με μαστίχα που έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Τσουρέκι απλό, 1 φέτα 50γρ περιέχει 193 θερμίδες και 7,5γρ λιπαρά

Τσουρέκι με σοκολάτα, 1 φέτα και 214 θερμίδες

Pro Tip:

Χρησιμοποιείστε στα γλυκά σας αλεύρι ολικής άλεσης για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα οφέλη που αυτές προσφέρουν. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με άλλο γλυκαντικό (στέβια) για να μειώσετε δραματικά τις θερμίδες. Αντί για βούτυρο προτιμήστε μαργαρίνη ή βούτυρο καρύδας που έχουν σημαντικά λιγότερο κορεσμένο λίπος, το οποίο επιβαρύνει την υγεία. Μειώστε τον αριθμό των αυγών στις συνταγές σας και χρησιμοποιήστε μπανάνα ως αντικατάσταση, μειώνοντας έτσι λίπος αλλά και θερμίδες. Προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά στις συνταγές σας ενισχύοντας έτσι την θρεπτική αξία των γλυκισμάτων.

 

Άννα Η. Ματσαγγούρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ελ. Βενιζέλου 168, Καλλιθέα
Τηλ: 213 000 1544

ff

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close