Το να μπορείς να καταλάβεις τις διατροφικές ετικέτες δεν θα έπρεπε να απαιτεί τη χρήση λεξικού. Ακολουθεί ένας εύκολος οδηγός ώστε να σε βοηθήσει να μπορείς να διαβάζεις τους δυσνόητους αυτούς πίνακες.

Μερίδα (Serving Size):

Ένα πακέτο είναι 1 ή μήπως παραπάνω μερίδες; Εάν οι μερίδες σε μια συσκευασία είναι παραπάνω από 1, πολλαπλασίασε όλους τους υπόλοιπους αριθμούς με των αριθμών των μερίδων για να καταλάβεις τι καταναλώνεις.

 

Θερμίδες (Calories):

Αυτό ισοδυναμεί με την ενέργεια που σου αποδίδει μια μερίδα τροφίμου. Τρόφιμα που είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

 

Λίπη (Fats):

Υπάρχουν 3 ειδών λιπαρά:

Ακόρεστα Λιπαρά (Unsaturated Fat): Είναι ευεργετικά για την καρδιά. Βρίσκονται σε μορφή υγρού σε θερμοκρασία δωματίου.

Κορεσμένα Λιπαρά (Saturated Fat): Συνίσταται μια μέτρια κατανάλωση. Η υψηλή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα. Βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τρανς Λιπαρά (Trans Fat): Πρέπει να αποφεύγονται. Συνδέονται με εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Χοληστερόλη (Cholesterol):

Υψηλή κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη μπορεί να αποβεί αρνητική για την υγεία της καρδιάς.

Νάτριο (Sodium):

Ρυθμίζει την πίεση και τον όγκο του αίματος. Οι υγιής ενήλικες θα πρέπει να μην ξεπερνούν την πρόσληψη 2,300mg νατρίου/ ημέρα.

 

Υδατάνθρακες (Carbohydrates):

Η νούμερο 1 πηγή ενέργειας του οργανισμού. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες «καίγονται» γρήγορα και οδηγούν σε γρήγορη αύξηση γλυκόζης στο αίμα. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και στην διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

 

Φυτικές Ίνες (Dietary Fiber):

Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών θα σε κάνουν να χορτάσεις πιο γρήγορα και για πιο πολύ ώρα.

Σάκχαρα (Sugar):

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή τους σε 100kcal/ ημέρα, ενώ οι άντρες σε 150kcal/ ημέρα.

Πρωτεΐνη (Protein):

Οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη αντιστοιχούν σε 0.8g ανά κιλό σωματικού βάρους για υγιής ενήλικες.

 

Ποσοστό Ημερήσιας Πρόσληψης (Percent Daily Value):

Βασίζεται στην ποσότητα θρεπτικών που χρειαζόμαστε ανά ημέρα. 5% ή και χαμηλότερο θεωρείται χαμηλό, ενώ 25% ή παραπάνω θεωρείται υψηλό. Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, Ασβέστιο και Σίδηρο. Αποφύγετε τρόφιμα που είναι υψηλά σε τρανς λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Συστατικά (Ingredients List):

Η θέση τους δηλώνει την συγκέντρωσή τους στο τρόφιμο, όσο πιο μπροστά βρίσκονται στην λίστα των συστατικών τόσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τους. Εάν στη λίστα βρίσκονται μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τότε το εν λόγω τρόφιμο περιέχει τρανς λιπαρά, ακόμη και αν αναγράφεται στη συσκευασία 0% σε τρανς λιπαρά.

 

by  Άννα Η. Ματσαγγούρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ελ. Βενιζέλου 168, Καλλιθέα
Τηλ: 213 000 1544

ff

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close